I lucka sjutton presenteras fantasyvärlden Yddrios.

Karta över fantasyvärlden Yddrios

Upplev Lupina Ojalas säregna fantasyvärld. Följ med till Yddrios.

Vandra över Morgavidderna till vilddjurens yl, sök efter de rätta stigarna
i Needims skog, skynda genom metropolen Trovars myllrande gator.
Möt besvärjare, weloi, imifolket, gudar och gudinnor.

Lupina Ojalas bokserie om fantasyvärlden Yddrios består hittills av tre romaner och en novellbok. Alla böcker i serien är fristående. Läsaren väljer själv hur många böcker och i vilken ordning han /hon/hen vill läsa dem. I varje bok får läsaren veta mer om världen och dess olika riken, folkslag och kulturer,

Kartan visar hela världen men än så länge är det bara den östra kontinenten som utforskats. Den norra halvan av landmassan utgörs av kejsardömet Tebidiar, ett rike där kejsaren och mästerbesvärjarna har makten. I söder finns flera mindre länder som invånarna i Tebidiar föraktfullt kallar barbarländerna. Vad som finns på de andra kontinenterna kommer avslöjas i framtida böcker.

Serien om Yddrios passar läsare i åldern 14-99+ som tycker om fantasy där läsaren kommer nära huvudkaraktärerna. Istället för stora slag och strider för att rädda hela världen fokuserar böckerna på individer och deras livsöden. Ofta blir de indragna i händelser större än de räknat med. En och annan slutar som en hjälte och andra fortsätter obemärkt med sina liv efter bästa förmåga.

Gudar och gudinnor lägger sig ibland i vad som händer i Yddrios men oftast har de inget större intresse av vad de olika folken gör. Det vanligaste magisystemet i kejsardömet Tebidiar kallas ofta demonmagi. Med hjälp av besvärjelser dras kraft ur en annan dimension där det sägs att det bara finns demoner. Eftersom dessa är onda menar besvärjarna att det är en god gärning att ta deras kraft och använda den i den egna världen.

Många läsare och bokbloggare uppskattar det vackra språk som författaren använder i sitt berättande. Författaren själv strävar efter att skapa känslan av att befinna sig en dröm som är både vacker och sorglig, och stundtals även ond men där de flesta vanliga personer har en inneboende vilja till godhet. Misstag som inte går att göra ogjorda får konsekvenser och det är inte alla som går att lita på. Problemet är att ingen vet vad som är rätt eller fel förrän valet är gjort.

Tårpilens år

En dag blir Disa anklagad för att bruka den förbjudna kraft den gamla tidens tempelväkterskor behärskade och hon flyr söderut. På vägen träffar hon Lue, en ung weloi, som hon slår följe med. På grund av sitt ursprung är även han utstött från de jordfasta människornas värld och lever precis som alla av sitt folk, som vägfarare. När sedan Disa släpper lös krafter hon inte förstår är det inte bara hon själv som blir skrämd. I Tekodos rike är det enbart Härskaren och hans besvärjare som tillåts bruka magi.

Toner av guld

De svar Lue söker om sitt folks ursprung finns i kejsardömet Tebidiar, men där visar sig allt vara annorlunda än han förväntat sig. Trots sin avsky för besvärjare blir Lue snart en stormästares lärling och flyttar in i palatset med de tusen gyllene klockorna.

Shessandras hjärta

Trots att det strider mot traditionerna gör Shesssandra allt för att följa sin passion. Hon ansluter till en kringresande danstrupp, men det som verkade vara ett drömliv börjar med tiden alltmer likna en mardröm.

Författarfoto av Lupina Ojala

Om författaren

Lupina Ojala föddes i Örebro men bor numera i Göteborg och Falköping. Böcker har alltid varit viktiga och fantasygenren har en särskild plats i hennes hjärta. I barndomen var en av de mest älskade platserna naturligtvis det lilla kvartersbiblioteket. Även om fantasyutbudet inte var jättestort väcktes kärleken till genren och drömmen om att en dag skriva egna romaner.

Hon driver det lilla förlaget Catoblepas förlag och ligger även bakom nätbutiken Oscarianska Compagniet. Fantasyböcker är hennes passion i livet.